
NOTICE TO SURVEYORS T8/2001 
 

STRATA PLAN ISSUES 
 

This notice outlines some significant issues concerning strata and survey-strata 
plans that are resulting in delays in the processing of these plans. 

 
Regulation 14 Easements and Plans of Re-subdivision 
 
The use of Regulation 14 easements on re-subdivisions of Survey-Strata Plans is 
not allowed. Such easements can only have effect on registration of the Plan. See 
Section 5D of the Strata Titles Act 1985. 

 
Intrusion Easements 
 
In the preparation of Survey-Strata Plans, the practice of using sole reference to a 
stated surface when preparing Intrusion Easements under Regulation 14H is to 
cease. Easements of this nature cannot be unlimited in height and AHD must be 
applied to a stated surface on a cross sectional drawing to define the area of 
intrusion.  
 

Forms 
 
Strata/Survey-Strata Plan forms must comply with the forms prescribed in the 
Strata Titles General Regulations 1996.  
 
Reference to Section 25(1) in the Western Australian Planning Commission panel 
on Forms 1 and 2 is to be deleted. Form 26 applies to Section 25(1) and must be 
used for strata plans, re-subdivision and consolidations. Please ensure Form 26 is 
used and correctly endorsed.  
 
Reference to Section 25B(2) is for Survey-Strata Plans only. The Western 
Australian Planning Commission panel on Forms 1 and 2 can only be signed for 
such plans.  
 



It is the responsibility of the lodging party to ensure that the correct certificates are 
included on the plans. If it is found that the Western Australian Planning 
Commission has endorsed an incorrect certificate on a plan the lodging party will 
be required to have that plan re-certified by the Commission. 
 
Surveyors Forms 5 and 6 must also comply with the regulations regardless of their 
source. Reference to Strata Titles Act 1985, Sections of the Act and 
Licensed Surveyor must appear on these forms as prescribed in the 
Regulations.  
 
Surveyors preparing their own forms are advised to amend their templates in 
accordance with the above instructions. 
 

Describing Cubic Space 
 
The use of Section 3(2)(b) of the Strata Titles Act 1985 when describing cubic 
space must refer to a wall, floor, ceiling or structural cubic space within the 
building to which the plan relates and cannot refer to “external surface of building” 
or “roof”.  
 
Where the underside of a roof forms part of the ceiling and it is intended that the 
roof form part of the cubic space, the upper boundary of a lot could be described by 
specifying a distance above the ceiling so that the roof fits within that 
measurement. However this definition will not enable inclusion of any part of the 
roof that extends beyond the line of the inner surface of the walls. 

 
 
 
 
 
 

IAN HYDE 
REGISTRAR OF TITLES 
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