
NOTICE TO SURVEYORS T9/2001 
 

MISCELLANEOUS PLAN ISSUES 
 

This notice covers some of the more commonly asked questions about deposited 
plans and should clarify some of the issues. 

 
Conversion Plans 
 
“Conversion Plans” prepared outside of DOLA as a result of Notice to Surveyors 
T2/2001 are to be prepared to the normal drafting standards outlined in the 
Survey and Plan Practice Manual.  
 
Due to the high volume of Conversion Plans being prepared by DOLA for 
SmartRegister purposes such plans may not necessarily always meet the normal 
drafting standards. As a minimum, Conversion Plans prepared by DOLA will 
match the standard of the paper title sketches.  
 
Conversion plans prepared outside of DOLA need to be supported by the 
surveyor’s “compiled” certificate and they will be cross-indexed with the normal 
“compiled” annotation. Conversion plans prepared by DOLA will be cross-indexed 
onto Survey Index Plans without any fieldbook number or “compiled” notation (ie. 
only the deposited plan number will be shown).  

 
Connections between Severances 
 
Where practical, connections between severances should be shown on 
deposited plans. Ideally, severances should have separate lot numbers but this may 
not always be possible as planning approval would usually be required or there 
may be taxes or charges involved. The position of parcel severances is defined by 
the abuttals. Any connections between severances shown on a plan are subsidiary 
to the abuttals. 
 
CSD files need to supply “relativity” between any severances captured. This could 
be achieved by a traverse through cadastral alignments; a single calculated tie or 
severances may be captured using relative coordinates. 
 



 
 
 

Multiple Lot Titles 
 
The Registrar’s requirements for depicting any residue land as balance lots is set 
out in regulation 5(2) of the Transfer of Land (Surveys) Regulations 1995 (Notices 
to Surveyors T6/2000 and T2/2001 also refer). This requirement also applies to 
subdivisions involving multiple lot titles. 
  
It is possible to separate a multi-lot title into its individual lots. This may be a 
desirable course of action for some developers. 
 

Number of Sheets for Subdivisions 
 
Regulation 10 of the Transfer of Land (Surveys) Regulations 1995 limits the 
number of sheets in a deposited plan to 4 unless the Inspector of Plans and 
Surveys or an authorised land officer approves a greater number of sheets.  
 
A deposited plan with a purpose of “Subdivision” may be comprised of an 
unlimited number of sheets. The principle criteria to use when preparing such 
plans is the clarity and accuracy of the information depicted. 
 
Where it is intended that plans of lengthy roads, pipeline and powerline 
easements, and other infrastructure corridors involve more than four sheets, prior 
approval of the number of sheets used will be required. In remote areas where 
parcels are very large the plans should be limited to each individual parcel.  

 

Replacement Plans 
 
DOLA’s policy on Replacement Plans is set out in item 2 of Notice to Surveyors 
T7/2000. By way of clarification, “a delegated officer” would normally be the 
Supervisor in charge of the plan audit. The Supervisor would have discretion in 
almost all situations. If a plan had not been audited, then a Replacement Plan (and 
CSD file) would usually be accepted without question. Where a plan had been 
audited the Supervisor would assess whether a Replacement Plan would 
necessitate a complete re-audit of the plan. The circumstances may vary in 
individual situations. 
 
 
 
 



WAPC Approval Box 
 
The Department for Planning and Infrastructure has requested that all plan forms 
(deposited plans and strata/survey-strata forms) be amended by deleting the term 
“For Chairman” in the WAPC Approval box and inserting “Delegated Under S.20 
WAPC Act 1985”.  
 
Surveyors that draft their own deposited plan forms are requested to make the 
above change. Deposited plan forms distributed by the State Law Publisher will be 
amended as stocks are replenished. 
 
Strata and survey-strata plan forms cannot be changed until the Strata Titles  
General Regulations 1996 are amended. 
 

Encumbrances and Notifications over Vesting Lands 
 
Where notifications under Section 12A of the Town Planning and Development 
Act 1928 (TP&D Act) or Section 70A of the TLA affect vesting land in a new 
development surveyors are reminded that they must consult the appropriate 
Regional Manager at DOLA to confirm that the notification can subsist. Item 
14.140 of the Survey and Plan Practice Manual refers. 
 
Although easements under Section 27A of the Town Planning and Development 
Act 1928 may subsist automatically, other encumbrances need to be referred to the 
Regional Manager also. 
 

Section 70A Notifications 
 
The Water Corporation have requested that when Section 70A Notifications are 
recorded in the "Interests & Notifications" schedule of deposited plans and 
strata/survey-strata plans then the name of the Public Authority be recorded in the 
"Benefit to" or "Comments" columns of the schedule. 
 
This is particularly important in situations where there may be more than one 
notification applicable. 
 

Allotment Numbers For Vesting Lots and Land Acquisitions 
 
Where a subdivision or land acquisition involves land that is to vest in the Crown 
under Section 20A of the Town Planning and Development Act 1928 or where 
land is to dedicate as road following an acquisition under the Land Administration 
Act 1995, surveyors are requested to contact DOLA’s Central Issuing Office to 
obtain the appropriate lot numbers for the relevant lots. 



 
This is an interim requirement that will continue until DOLA is able to decommit 
from its mainframe computer system. This is likely to occur in late 2002. 
 
Where land vests in the Crown on a strata/survey-strata plan the plan 
requirements are set out in Notice to Surveyors T5/2001. In these cases the plan is 
also allocated a deposited plan number and lot numbers are to be obtained from 
DOLA for the “lot on deposited plan” parcel identifiers for the vesting lands.   
 
 
 
 
 
 
 
 

BARRY CRIBB 
INSPECTOR OF PLANS AND SURVEYS 
 
24 October, 2001 
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